Процедура на пълна скринингова сцинтигнафия с I-131

Индикации 

Сцинтиграфия на цяло тяло с радиоактивен йод при пациенти с диференциран тиреоиден рак се използва при: 

1) Оценяване на локорегионалното натрупване и измерване след тиреоидектомия преди аблация с радиоактивен йод 

2) Визуализация след аблация с радиоактивен йод или терапия 

3) Проследяване на пациенти с рецидив на тиреоиден рак или с измерени ненадеждни резултати за Tg. 

Какво представлява сцинтиграфията на цяло тяло с радиоактивен йод, как показва туморната формация?

  • Тераностиката е ново, развиващо се направление в медицината. Представлява подход на визуализация на тумора и метастазите му с помощта на специфично за тях вещество и извършване на лечение пак със специфично вещество, за което предварително е известно докъде и колко може да влияе и каква е силата му на влияние върху засегнатата тъкан. Този подход представлява преход от традиционна медицина към съвременни персонализирани медицински практики.
  • При рак на щитовидната жлеза, от една страна, възможността за целите на диагностиката да се използва ниска доза радиоактивен йод (I-131 veya I-123), благодарение на което туморните тъкани да бъдат визуализирани с висока чувствителност и специфичност; от друга – възможността тези туморни тъкани да бъдат лекувани специфично и прицелно с висока доза радиоактивен йод (I-131), са известният най-стар пример за тераностично лечение.
  • Тироидната тъкан притежава уникалното свойство привличайки цялото количество йод от организма чрез кръвта, да го натрупва в себе си. Радиоактивният йод също като йода, чрез посредничеството на мембранни протеини натриев йодид симпортери (NIS) преминава в щитовидната жлеза и се натрупва в тиреоидните фоликуоларни клетки. В папиларния и фоликуларния тип диференциран рак на щитовидната жлеза, макар и в много по-ниско количество в сравнение със здравата тиреоидна тъкан, се намират NIS мембранни протеини

I-131 е радиоизотоп с физически период на полуразпад 8.1 дена, излъчва базова гама радиация с 364 keV, която се използва при визуализация и средно 0.192 MeV енергия, използвана при терапия както и бета частици, с периметър на действие в тъканите средно 0.4 мм. Използванаият при визуализация друг изотоп е I-123. Той е с период на полуразпад около 13 часа и излъчва гама радиация с 159 keV енергия. 

Поради това, че другите малигнености на щитовидната жлеза като анапластичен (недиференциран) и медуларен тиреоиден рак и лимфома не показват натрупване на йод, при тях радиоактивният йод не се използва. 

На кого се прилага сцинтиграфия на цялото тяло с радиоактивен йод?

Сцинтиграфията на цяло тяло с радиоактивен йод се препоръчва при пациенти с диференциран рак на щитовидната жлеза след тироидектомия, преди аблация с радиоактивен йод, за оценяване и измерване на локорегионалното натрупване, при визуализация след аблация или терапия с радиоактивен йод и при пациенти със средна или висока степен риск за рецидив и проследяване на пациенти със съмнения за точност на измерванията на Tg. 

Надеждна ли е сцинтиграфията на цяло тяло с радиоактивен йод?

Сцинтиграфията на цяло тяло с радиоактивен йод е надеждна (безопасна) процедура, която се прилага чрез използване на изотопи на радиоактивен йод в много малки диагностични дози. 

Сцинтиграфията на цяло тяло с радиоактивен йод не може да се прилага при бременни. А при кърмещи майки е необходимо да се преустанови кърменето. 

Подготовка за сцинтиграфия на цяло тяло с радиоактивен йод

  • Преди сцинтиграфията с радиоактивен йод на цяло тяло ще бъдат внимателно разгледани историята на заболяването ви, епикризите / резултатите от патологии за прекарани операции, предишните изображения, кръвни тестове и сведения за прекарано по-рано лечение с радиоактивен йод. При нужда ще ви бъдат поискани и следните кръвни анализи :
  • Изследвания за тиреоидна функция (напр. TSH, fT3, fT4)
  • Tg, антиTg
  • бета-hCG, трябва да се провежда при всички жени в репродуктивна възраст за изключване на бременност.

Поради факта, че тиреоидните хормони (LT4, LT3), лекарствата и храните съдържащи  йод, препятстват натрупването на радиоактивен йод в резидивни тиреоидни и извън тиреоидни метастазни лезии, преди терапията е нужно да се направи спеиална подготовка за процедурата. 

За успешен резултат при сцинтиграфия на цяло тяло с радиоактивен йод е много важно нивото на TSH в кръвта да е високо (TSH >30 mIU/L). TSH увеличава натрупването на радиоактивен йод както в здравата тиреоидна тъкан така и в раковите тиреоидни клетки. Съществуват няколко пътя за увеличаване на нивото на  TSH преди сцинтиграфия на цяло тяло с радиоактивен йод: 

Прекъсване на приема на тиреоиден хормон

Ако преди сцинтиграфията с радиоактивен йод на цяло тяло се планира прекъсване на приемания тиреоиден хормон, то хормонът LT4 (напр. левотирон, тефор, еутирокс, битирон) трябва да се прекъсне най-малко за 4 седмици, хормонът LT3  (напр.  тиромел) най-малко за 2 седмици. При пациенти на LT4 през първите 2 седмици може да се ползва LT3.  Целта е да се достигне ниво на TSH >30 mIU/I. С тази цел преди процедурата с радиоактивен йод трябва да се изследва TSH. 

Използване на рекомбинантен TSH (rhTSH)

Като алтернатива за прекъсване на хормоните се прилага инжекция rhTSH (тироген) в две дози през 24 часа, мускулно в бедрото. 24  часа след последната доза rhTSH (тироген) орално се дава радиоактивен йод. При случаите на използване на рекомбинантен TSH, диагностичното изследване на серумен тироглобулин (Tg) трябва да се извърши 72 часа след последната инжекция rhTSH. 

Нискойодова диета

Много важен момент от подготовката за сцинтиграфия с радиоактивен йод на цяло тяло е нискойодовата диета, която започва до 2 седмици преди изследването. Тази диета повишава успешността на скрининговата сцинтиграфия с радиоактивен йод.  

Медикаменти, препятстващи усвояването на радиоактивен йод

 

Медикаменти Препоръчан срок за прекъсване
Тионамиди (напр. пропилтиоурацил, метимазол, карбимазол) 3 дни
Мултивитамини съдържащи йод 7-10 дни
Естествени/синтетични тиреоидни хормони, трийодотиронин (LT3, тиромел) 10-14 дни
Естествени/синтетични тиреоидни хормони, тироксин (LT4,  левотирон, тефор, еутирокс, Битирон) 3-4 седмици
Келп, агар, карагенан, разтвор на лугол 2-3 седмици, в зависимост от съдържанието на йод
Наситен разтвор на калиев йодид 2-3 седмици
Топикален йод (напр. поготовка на кожна повърхност за хирургия) 2-3 седмици
Интравенозен радиографичен контрастен анент, водноразтворим 6-8 седмици
Интравенозен радиоактивен контрастен агент, мастноразтворим 1-6 месеца
Амиодарон 3-6 месеца или повече
Боя за коса 8 седмици

 

Забранени поради високо съдържание на йод храни

 

Източник Пример /обяснение
Йодирана сол  
Млечни продукти Мляко, кисело мляко, сирене, сладолед
Яйчен жълтък Белтък и заместители на яйца – не се отнася
Морски продукти Черупчести мекотели и риби, освен риба тон
Пуйка и дробчета  
Водорасли и продукти, съдържащи водорасли Карагенан и алгинат
Млечен шоколоад  
Мултивитамини, съдържащи йод  
Продукти с червена хранителна боя (E127, еритроцин) (напр. боя за лекарства, газирани напитки)  
Зърнени храни Всеки път може да се яде само във вид на малки порции ( напр. четвърт чиния).

 

  Позволени храни  

 

Пресни зеленчуци и плодове

Безсолни фъстъци/лешници и лешников/фъстъчен крем

Яйчен белтък

Прясно месо

Зърнени/зърнени продукти, не съдържащи високо количество йод (ограничение до 4 порции на ден)

Макарони, не съдържащи високо ниво на йод

Захар

Желе

Конфитюр

Мед

Чер пипер

Пресни и сушени билки и подправки

Всички видове растителни масла (включително и соево)

Газирана вода (не съдържаща червена боя (E127))

Кола, диетична кола

Кафе (инстантно/неприготвено)

Çay (инстантен/неприготвен)

Лимонада

Плодови сокове

 

Как се извършва сцинтиграфията с Радиоактивен йод на цялото тяло ?

  • 4-6 часа преди извършване на изследването трябва окончателно да се спре консумацията на храна и течности. Състоянието на въздържане от храна и течности трябва да продължи и около 2 часа след приемането на радиоактивен йод.

При намерение за профилактично използване на перорални антиеметични лекарства за пациенти с оплаквания от гадене – ще бъде уместно това да се направи преди приема на радиоактивния йод.  

Радиоактивният йод (I-131 или I-123: 185 Mbq (5 mCi)) е под формата на течност или капсули и се дава по орален път, амбулаторно, в клиниката по ядрена медицина.  

Изображенията се получават пак в клиниката по ядрена медицина в разстояние на 48 – 72 часа след процедурата.  

На пациенти с нормална бъбречна функция след приема на радиоактивен йод се препоръчва в продължение на 3 дена  да изпиват 2, 5 – 3 литра течности (без мляко) за да се предизвика по-често уриниране. Това се предприема за да се държи в минимум дозата на радиация в пикочния мехур и слюнчената жлеза.  

По време на процедурата  е необходимо най-малко един път да се излиза по голяма нужда, за да се поддържа в минимум дозата на радиация в дебелото черво, от друга страна това е важно и за подобряване на качеството на изображенията. При запек може да се използват слаби лаксативи. 

За да не бъдат излишно подложени на радиация, близките на пациенти с приложени I-131 радиоизотопи, трябва да спазват някои правила. Ограниченията са предвидени от страна на Турската агенция по атомна енергетика (ТАЕК) и се менят според използваната доза. Те са както следва: 

Ограничения, предвидени от страна на TAEK за пациенти с приложен I-131 

 

АКТИВНОСТ, НА КОЯТО Е ПОДЛОЖЕН ПАЦИЕНТЪТ(MBq)
ВИД НА ОГРАНИЧЕНИЕТО 30-200 200-400 400-600 600-800
СРОК НА ОГРАНИЧЕНИЕТО        
I) Оставайте на разстояние най-малко 1 (един) метър от членовете на семейството, с изключение на много кратки периоди от време.        
II) Не осъществявайте близък контакт (прегръдки) с членовете на семейството  за повече от 15 минути на ден, отделете леглото си.        
III) Не стойте на разстояние по-късо от един (1) метър за повече от 3 (три) часа с възрастни, извън членовете на семейството.        

Забележка: При необходимост, когато активността е 30-200 MBq, през първите 5 дена с малки децата може да се осъществява много краткотраен близък контакт, през следващите 10 дена – най-много 15 минути на ден.

III-ят ред е за хора, които са с вероятност само веднъж да са в контакт с болния.

 

Активност (MBq)

 

Пътуване с обществен транспорт (ден/час)

Срок за прекъсване на работата

Ляга се в различно легло от съпруга/та

Близък контакт с деца

 

 

1-ва седмица/часа

 

 

 2-ра седмица/часа

 

 

Ден

Ако има бременност ден

Ако няма бременност ден

 

˂2 години

ден

2-5 години

ден

5-11 години ден